De ce (sa) iubim reclamele

Reclamele. Acele concentrate de mesaje, evidente ori subliminale, in care sta ascunsa istoria unui produs, a unui brand, a unei lumi. Idei ce nasc idei, dorinte si imbolduri. Cum se face ca le indragim?

Semintele publicitatii au fost sadite in lume pe vremea Egiptului Antic. Se spune ca primele reclame a aparut pe pereti si pe papirus. Ele au evoluat odata cu timpul si odata cu noi, insa publicitatea moderna s-a nascut abia la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Si de atunci, ea a incetat sa mai fie un scop in sine, devenind deopotriva mijloc, un mijloc de a transmite ganduri, trairi, semne de intrebare.

In cei peste 2.000 de ani de existenta, reclamele au migrat de la simplu la complex, de la formal la informal, de la traditional la modern, de la materiale conventionale la suporturi neobisnuite. Au urmat trendul vremurilor, avand grija sa nu le scape nimic din evolutie, nici la nivel tehnologic, nici la cel ideatic. Au patruns in toate mediile, reale ori virtuale, au umplut strazile, au colorat panourile, au acaparat televizorul, radioul, mobilul si internetul. S-au lipit de toate si prin toate cauta sa-si atinga telul. Astfel, dupa doua milenii, au ajuns sa acopere intregul registru atributiv: pot fi profunde, haioase, dramatice, socante, amuzante, seci si undeva intre cele doua extreme: geniale ori proaste.

Reclamele se transforma, cu abilitate cameleonica, in toate dorintele noastre si cunosc variatii multiple: pot fi o suma de cuvinte, o suma de acorduri, de fotografii, de imagini video sau toate la un loc. Pot spune o poveste sau doar sa sugereze una. Pot sa provoace valuri ori sa le domoleasca. Pot lua orice forma sau toate formele. Iar in functie de asta, ne amuza, ne rascolesc, ne starnesc pasiuni si intrebari, iar uneori ne obosesc. Totusi, e dificil si bizar sa ne inchipum o lume fara ele, oricat de satui am fi de acestea.

Reclama buna este ca o cafea buna. Te revigoreaza sau te adanceste in tine. Cu siguranta insa, nu te lasa indiferent. Este un produs al umanitatii in aceeasi masura in care si arta este. Reprezinta, daca vreti, o alta forma de arta, una care ti se strecoara pe sub piele, deseori fortand intrarea catre adancuri. Uneori te sufoca pana la iritare, alteori iti fura ochii, un zambet sau un suspin.

Da, publicitatea zilelor noastre este invaziva, staruitoare, agasanta, dar… sublima. Sublima pentru ca s-a depasit pe sine, aruncand peste scopu-i mercantil, frumusetea ambalajului si a plasmuirilor. Pentru ca ascunde ce-i de ascuns si dezvaluie ce-i de dezvaluit. Pentru ca nu vinde doar produse, ci si sperante. Pentru ca iti aseaza dinainte promisiuni: ca vei fi mai frumos, mai tanar, mai sanatos si pentru ca te lasa apoi sa visezi cu ochii deschisi numai la asta. Pentru ca livreaza fantezii sau franturi de realitate. Pentru ca te cauta, te urmareste cu pasiune, insistenta si atitudine pentru a te corupe fara remuscari.

Pentru ca bate cu inocenta din gene sau poate fi surprinzator de vulgara. Pentru ca este cocheta si gatita parca mereu de petrecere. De fapt, intreaga-i natura aduce a petrecere, a bucurie nemasurata ca a aparut un nou tip de detergent, o masina mai buna, o vacanta de neuitat. Pentru ca iti vorbeste despre prezent prin trecut si cu gandul la viitor. Pentru ca se naste din bani pentru a produce bani. In fine, pentru ca este atat de dulce cand minte si pentru ca se preface ca noi nu pricepem toate astea… [citeste continuarea articolului]

Reclame
Categorii: 2.Publicitaturi | Etichete: , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: