Halloween versus Sf. Andrei

Greu de înţeles de unde atâta fervoare specific românească pentru o sărbătoare specific anglo-saxonă şi atât de bine vândută de americani. De câţiva ani nu mai avem linişte în noaptea de 31 octombrie, bântuiţi fiind de spirite contrafăcute. Cele de Sf. Andrei nu ne mai sunt pe plac. Le-am importat pe ale altora. Mai colorate, mai zgomotoase, mai bine marketizate.

Halloween-ul este un „copil” păgân născut în sânul celţilor. În emisfera nordică, sărbătoarea, numită tradiţional Samhain, marca începutul acelei jumătăţi a anului în care soarele se arată cu discreţie. Momentul de trecere de la lumină la întuneric crează o breşă la graniţa dintre lumea cunoscută şi cea de dincolo, iar spiritele, bune şi rele deopotrivă, ajung printre muritori. Sufletele rătăcite şi înrăite sunt însă gonite cu măşti şi zgomote lugubre.

Ca orice sărbătoare ajunsă în malaxorul consumerist, Halloween-ul a intrat la dospit şi a crescut până dincolo de graniţele originare, prinzând pojghiţe apetisante pentru negustori de tot soiul. Şi-a aprins ochi de dovleci şi a început să înspăimânte lumea. Dar de ce şi pe noi?

La doar o lună distanţă calendaristică, avem un mix de sărbătoare religioasă şi laică de ziua Sfântului Andrei. Apostolul Andrei, ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, a fost cel dintâi propovăduitor al creştinismului în spaţiul autohton. De altfel, prima biserică creştină sălăşluieşte în ţinuturi dobrogene, în Peştera Sf. Andrei. Din motive doar de ea ştiute, imaginaţia populară a adăugat acestei sărbători valenţe păgâne, creând şi perpetuând credinţe şi obiceiuri străvechi legate de strigoi, vârcolaci, moroi şi alte arătări.

30 noiembrie este, la fel ca şi noaptea de Halloween, un hotar între lumină şi întuneric, între căldura solară şi răceala iernatică, între lumea văzută şi cea nevăzută. E noaptea morţilor vii ce-şi părăsesc nestingheriţi mormintele, a oamenilor înveşmântaţi în păr de lup, a pricolicilor, a strigătelor de bufniţă şi a duhurilor necurate. E o noapte cu lună plină, farmece, ursiţi şi miros de usturoi. O noapte cel puţin la fel de fermecător de înfricoşătoare ca şi surata ei de peste hotare.

Cum ar fi să o mai condimentăm puţin, să-i punem o fundă şi să ne-o facem cadou?

„Trick or Treat?” sau „Iată-l, iată Satan vine / Răzbătând prin verzi lumine, / Pe-un fulger strălucitor. / Umbre, stăfii despletite, / Cucuveici, Iele zburlite, / Şi Rusaliile pocite / Îl urmează ca un nor./ Voi cu suflete curate / Cu credinţi nestrămutate, / Oameni buni, femei, copii, / Voi creştinelor popoare, / Faceţi cruci mântuitoare,/ Căci e noaptea-ngrozitoare,/ Noaptea Sfântului Andrei”… (Vasile Alecsandri)

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , , , , , | 4 comentarii

Navigare în articol

4 gânduri despre „Halloween versus Sf. Andrei

 1. cristianpatrascu

  Este întotdeuna o plăcere să vă citesc doamnă, printre altele pentru că, în această lume nebună şi care a uitat de sine, îmi aduceţi aminte că mai există totuşi sănătate, discernământ şi puritate, de care aş vrea să mă „molipsesc”

  • Oana Sopu

   Este, intr-adevar, o mare placere sa-ti citeasca cineva cuvintele mereu incarcate de o reala emotie si sensibilitate putin intilnite, ce-i drept, intr-un spatiu mioritic care si-a uitat valorile, dar care are grija sa fie indeajuns de snob incit sa importe altele mai oachese, dar mai sarace in semnificatii.

 2. the deceiver

  E bizar cum criticam la noi ceea ce admiram la altii…Ne plac anumite tari sau orase tocmai pentru cosmopolismul lor…

 3. Pingback: Petrecere cu 8imism de Halloween 2015 | Scoala de optimism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: