Sa radem, mon cher!

„Ne-am trezit din hibernare/ Si-am strigat cit am putut:/ Sus Cutare! Jos Cutare!?/ Si cu asta ce-am facut?(…) Pentru-a cistiga o piine,/ Multi o iau de la-nceput,/Ratacesc prin tari straine?/ Si cu asta ce-am facut?/ Traversam ani grei cu crize,/ Leul iar a decazut,/ Cresc  intruna taxe-accize?/ Si cu asta ce-am facut?”

Dupa destule decenii, cupletul suna zguduitor de actual. O farama de tragic ambalata frumos, asa cum doar celebrul comic, Constantin Tanase, se pricepea sa o faca.

S-a nascut anonim in tarana unui targusor din Moldova – Vaslui – fara a da cuiva semne precoce de excelenta. A fost un scolar mediocru caruia destinul i-a pregatit o intalnire, incatatoare prin neprevazut, cu teatrul. Mai intai a fost spritul ludic. A improvizat o trupa de teatru din amicii de joc pentru a da reprezentatii pe scena ascunsa in beciul casei. Mai tarziu, talentul i-a dat un branci. Cu buletinul de Bucuresti in buzunar, infiinteaza trupa de teatru Carabus si da nastere un personaj simplu si complex deopotriva, mereu in contradictie cu moravurile birocratiei de stat. De-aici avantul: 20 de ani teatru de revista inegalabil, la fel ca si omul.

Pentru om, pentru actor, pentru teatrul si rasul sau, din 1970 incoace Vasluiul il cinsteste prin celebrul Festival al umorului „Constantin Tanase”. 2010 marcheaza cea dea XXI-a edi?ie a acestei manifestari culturale, care incepe numaidecat, la Vaslui, in data de 7 octombrie. Pe ordinea de zi: caricatura si grafica umoristica, reprezentatii „de tot rasul” ale teatrelor din Barlad, Botosani, Chisinau si Ploiesti, incununate cu o expozitie personala a lui Stefan Popa-Popa’s. Pe parcursul a patru zile, radem de „Take, Ianke si Cadâr” (de Victor Ioan Popa, in regia lui Vasile Malinescu), pentru ca dupa „O noapte nebuna, nebuna” (adaptare dup? Ray Cooney, in regia lui Alexandru Vasilache) sa aflam ca „Amorul dantuie si joaca feste” (dupa William Shakespeare, in regia lui Alexandru Vasilache), iar in final sa strigam ca la cabaret „Bonsoir, Paris” (in regia Marcelei Timiras).

Daca ar fi sa ne imaginam o lume searbada de zambete, ar trebui sa inchipuim si o lume fara Constantin Tanase. Adanci reverente maestrului care inca ne face sa radem zgomotos, sanatos si fara de grija. Poftiti la teatru!

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: