Viata din obiecte

Unii dintre noi manifestăm un ataşament aparte faţă de lucruri. Ceilalţi cred că este doar expresia unui simţ al proprietăţii ceva mai pregnant, care îi face să trecă drept egoişti. În tot acest timp bieţii oameni pur şi simplu ajung să îndrăgească obiectele şi să iubească a se înconjura cu ele. Bijuterii, cărţi, ilustrate, şaluri, pantofi, pluşuri, maşini, locuri şi locuinţe. În toate îşi picură câte puţin din sine şi toate le păstrează parfumul, mângâierea şi zâmbetul. Asemeni madlenei lui Proust, toate constituie o casetă cu amintiri, fracţiuni de viaţă renăscute din obiecte.

 În anii simpli ai copilăriei, viaţa se simte şi se vede pretutindeni. Păpuşile răsuflă, ciorovăiesc şi se-nbufnează. Lucrurile se prefac după dorinţele ce sălăşluiesc adânc în noi, iar jocurile păstrează un spirit aparte. Lumea toată ni se supune şi ne vorbeşte aievea. Revenim apoi cu încantare şi un strop otrăvit de regret asupra a ceea ce naşte în noi imaginea unor momente fără de grijă, fără zbucium, fără idealuri, un cadru feeric de pace molcomă când lumea se vede prin ochi de copil.

Ne ataşam de lucrurile ce ne aparţin pentru că în ele sădim câte puţin din noi înşine,  dezgoliţi de mantii false şi fără artificii, noi, cei autentici. Este o parte care nu ni se înapoiază niciodată. Râmâne acolo, încastrată în obiect pentru a o purta cu sine până la ultima sa „răsuflare” de existenţă. În viaţa lor e de fapt viaţa noastră, cu trăirile ei cele mai intime. Când ne despărţim inevitabil de ele rămâne în urmă o fărâmă din ceea ce-am fost şi continuăm a fi prin tot ce-a fost al nostru.

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Viata din obiecte

  1. the deceiver

    À propos de ”les objets vivants”…un tip (Terry Border) a incercat sa transmita acelasi mesaj ca si tine, insa fara cuvinte; am gasit asta aici : http://209.85.135.132/search?q=cache:YrEES8lR40gJ:www.leskeupines.com/2009/10/28/les-objets-vivants-sculptures-de-terry-border/+les+objects+vivantes&cd=2&hl=fr&ct=clnk&gl=fr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: