Flash de vara

N. Grigorescu_-_Fete_lucrand_la_poartaPutine amintiri din copilarie au traversat timpul odata cu mine fixandu-se pe vecie intr-un sertaras al mintii. Una dintre ele ramane profund insemnata pe retina, in nari si in suflet. Tabloul unui apus incastrat intr-una din verile anilor inocentei. Niciunde geamatul sangeriu de inserare nu se infatiseaza mai rapitor decat in locurile in care natura este regina peste micile nimicuri pamantesti si nicaieri nu poate exista astfel decat departe de sufletul urban. O scena ce-mi pare acum, peste vreme, neasemuit de pretuita, nu doar pentru ca imi apartine, ci pentru ca a capatat un caracter de universalitate, asemeni unui tablou de Grigorescu.

 Imi amintesc  atat de clar si-mi pare atat de aproape de perfectiune incat m-am intrebat de multe ori daca n-o fi vreo nascocire a mintii pe care constiinta mi-a transformat-o in realitate. Probabil as fi cazut in capcana tentatiei de a o crede naluca, daca nu ar fi fost imbogatita, la fel de limpede precum mi se infatiseaza dinaintea ochilor, de o mireasma aparte. Un parfum mirific si unic pentru ca exista doar in spatiul rustic si doar vara, pe inserate.

 Amestecul balsamic care imi insoteste imaginea crepusculara a inghitit si mixat in sine mirosul de pamant prafos, copt sub soare, adierile incarcate de izul vegetatiei arse, innobilate cu mireasma fara egal a laptelui proaspat, dat in clocot pe plitele din bucatariile de lut ale taranilor si a cojii de paine aburind rumena pe masa.

Peste toate acestea se asterne zumzetul cald al copiilor, inca indecisi daca sa ramana la joaca pe ulitele nisipoase, ori sa se-nfrupte din darurile hranitoare ale naturii si ale bunicii. Inganarile de rugaciune se inalta catre slavi, iar satul se aseaza cuminte la masa de seara.

Un cadru ce nu poate fi nici pictat, nici inghetat intr-o fotografie, ci doar ferecat pe vecie in suflet si eliberat cand mintea iti cere sa te scufunzi in linistea din tine.

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Flash de vara

  1. andrei

    …superb…
    …un instantaneu, o poza a fericirii…
    …este asemeni unui polaroid, o poza la minut… o pui la inima si ramane pe veci intiparita in memorie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: