Copiii oraselor

internet-sigur-shutterstockNascuti din ciment, crescuti pe asfalt, inchisi intre blocuri se ridica semet copiii oraselor. Ciudate fapturi zgomotoase si grabite ce traiesc inaintea timpului. Consecinte ale unei lumi turbate care se straduie sa nu moara, desi nu stie a trai. Locuitori ai unor cetati neingradite, dar cu ziduri ascunse. Universul lor este un urias care inghite cladiri, masini, praf si vietati. O mega-structura care repetat silueste noaptea cu faclii contrafacute, caci ea nu are timp decat pentru zi.

Copiii oraselor cunosc bucurii portionate si adevaruri in(ne)valide. Li se pare formala interactiunea directa, improprii discutiile libere si oneste cu sine, ori cu ceilalti. Fac alergii la tarana, la polen, la soare si la sentimente. Neaga autoritatea si intelepciunea celor in varsta. Considera manierele un moft si o pierdere inadmisibila de vreme. Traiesc fara tinta, dar alearga dupa visuri materiale. Isi doresc mereu ceea ce nu au, pentru a se declara constant nefericiti, iar cand sunt nefericiti se abandoneaza cu nonsalanta in fata ecranelor.  

Copiii acestia convietuiesc in chip nebanuit prin satelit. Cauta, descopera, invata prin click-uri succesive intr-o nemarginire informationala. Foiesc butoane si pagini virtuale de ziare, carti, jurnale si profiluri. Se creaza si se transforma cu usurinta cameleonica intr-un spatiu care apartine tuturor. Placerea jocului si a povestilor o descopera capsulata in DVD-uri, iar acordurile muzicale tasnesc in format MP3. Se cunosc, sub protectia ID-urilor, prin descrieri succinte si cascade de fotografii pentru a se iubi platonic de la distanta. Isi impartasesc izbanzile si neimplinirile pe messenger, se oglindesc in camere video, trimit barfe prin SMS si isi exprima trairile cu emoticoane. (Se) vand pe motoare de cautare si se fac nevazuti cu delete.  

In acest fel, le scapa de sub privire frumusetea originara si originala a naturii: mireasma primavaratica, cromatica apusului, gingasia unei corole, unduirea colinelor, freamatul nelinistit al marii, senzatia ploii si volatilizarea fulgilor in palma, mirosul pamantului, supunerea si iubirea neconditionata a unor patrupede. Rateaza amintiri ale vocii parintesti depanand fantastice intamplari cand orele ii ingana la somn. Renunta cu desavarsire la caldura bunicilor si la splendoarea locurilor traditionale inca nealterate. Isi amaneteaza posibilitatea de a savura bucuriile nascute din lucruri simple si de a se minuna de minunatiile veritabile ale lumii. O bogatie nesfarsita de tablouri si trairi autentice de care se vitregesc in favoarea unor kitch-uri.

Copiii nascuti din orase se misca, se manifesta, traiesc intr-o realitate virtuala pe baza de parola.

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: