Sub jugul „primei impresii”

First date_Pete RevonkorpiUna dintre vorbele devenite cliseu, dar care ascunde un adevar fara putinta de tagada, este ca prima impresie conteaza. Ne place sau nu, primul face to face cu un necunoscut formeaza, de ambele parti,  impresii la care ne vom raporta, mai mult sau mai putin constient, in viitor.

Orice contact cu o persoana este inainte de toate un contact senzorial. Orice frantura din complexitatea individuala, care poate fi perceputa prin mijlocirea simturilor, va constitui temelia peste care se va cladi imaginea globala.

Sub jugul primei impresii se ingramadesc un cumul de imagini, senzatii si ganduri create de tot ceea ce percepem: aspect fizic, mimica, timbrul vocii, vestimentatie, parfum, atitudine, tonalitate. In rastimpul a catorva batai de gene scanam, inregistram, analizam si etichetam, iar in functie de aceasta ne ajustam sau nu propriul comportament. Si, pentru ca transmitem mai mult si mai bine (in sensul de mai onest) utilizand, mai degraba involuntar, mecanismele limbajului non-verbal, este putin suprinzator momentul in care constatam ca prima impresie si-a pastrat valabilitatea in timp. In ciuda faptului ca anumiti factori  pot vicia veridicitatea primei impresii, cateva repere retinute la primele scrutari senzoriale nu vor putea fi contestate de impresii ulterioare.

Mai plastic spus, la prima impresie realizam o schita in creion a interlocutorului pentru ca treptat sa umplem schita de culoare. Pas cu pas, penel dupa penel conturam tabloul “complet”, plin de vopsea multicolora si  inspirand dinamism.  Iata-l, il avem aproape viu sub ochii nostri. L-am construit in timp, cu sarguinta si rabdare, contemplandu-l si revenind asupra lui.

Totusi, chiar daca odata cu vremea portretul va suferi inca si alte ajustari de forma si culoare, se va metamorfoza pornind de la aceeasi baza, schita ce-am desenat-o la inceput. Radierea totala si constructia aceluiasi chip pe un nou blank este lipsita de corespondenta in realitate. Conturul va ramane acelasi, chiar daca pastelurile se schimba. Aceasta este puterea si tirania primei impresii.

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Sub jugul „primei impresii”

  1. Probabil „prima impresie” se vrea si (chiar ) reuseste sa fie „sincera” , bazata pe mesaje neinfluientate…Exista insa riscul ca „imaginile, senzatiile si gandurile „, cum spui tu, sa fie trucate…E ok cand transmiterea acestora se face natural…ce faci atunci cand stii ca esti privit? Analizezi intre „cele doua batai de gene” „receptorul” si incerci sa transmiti ceee ce crezi ca si-ar dori sa vada, diparand astfel naturaletea.
    Poate e aspru spus, dar e un fel de travesti…iar pentru unii care pastreaza „conturul” cu orice pret, finalului balului e dramatic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: