Vestimentatie sau vesmant?

HaineOrice noua intalnire debuteaza cu un prim contact vizual, din care, mai mult sau mai putin voluntar, fiecare vedem, selectam, retinem ceva din aspectul interlocutorului, pentru ca mai tarziu sa analizam si sa categorisim pornind de la ceea ce ne-a fost supus vederii. Haina spune o poveste sau sugereaza ceva despre purtatorul ei si poate minti atunci cand este desprinsa cu buna stiinta dintr-un ansamblu mai complex. In aceeasi masura, tinuta ne poate schimba dispozitia, asa cum simpla schitare a unui zambet, induce automat creierului o stare de mai bine. Daca e ne sa aplecam si asupra influentei cromaticii asupra starii de spirit, putem spune ca stilul de vestimentatie reprezinta un mod de manifestare a personalitatii, dar si un mecanism de autosugestie.

Pentru unii,ch vestimentatia exista doar prin prisma caracteristicii sale utilitare, de a ascunde trupul. Conditionati de normele sociale, ori de factorii climaterici in care functioneaza ca indivizi, ei folosesc haina ca scop si nu ca mijloc. Nu isi ofera nici timpul, nici bucuria de a se metamorfoza in functie de croiul, cromatica si senzatia tesaturilor pe piele. In viziunea lor, tinuta nu cantareste nimic pentru sine si pentru altii. De fapt, pentru ei, vestimentatia este doar vesmant.

Desi asociata cu precadere femeilor, cochetaria priveste in egala masura si partea masculina, asa cum poate fi indiferenta ambelor sexe. Totusi, o femeie stearsa si “fara gust” in tinute va avea de indurat mai multe rautati si voturi de blam decat perechea ei. Pana si cei mai nepriceputi barbati in ceea ce priveste vestimentatia personala, au asteptari, uneori supradimensionate, de la sexul opus, fiind mai intransigenti cu ele decat cu sine.

Astazi, ca si in trecut, a te imbraca este un adevarat ceremonial care necesita timp, atitudine, simt estetic si, poate cel mai important, feedback. Pentru ca orice s-ar spune, nu ne imbracam doar pentru noi, ci si pentru toti acei ochi care ne vor privi cand vom pasi pe strada. In spatiul public, orice reusita vestimentara primita cu admiratie (si) ori invidie, ne va produce o profunda satisfactie si simtamantul ca, pentru cateva secunde, am mai cucerit o particica de lume.

Orice am imbraca, respectand sau nu canoanele modei, esential este sa “transpiram” si sa inspiram atitudine. Adica sa evitam a face din haina un simplu vesmant, pentru ca si aceasta face parte din totul care suntem.

Reclame
Categorii: 1.Cotidiene | Etichete: , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: